Jaar:
2017

Locatie:
Amsterdam, Nederland

Schaal:
> 5000 m2

Links:
www.europan.nl

In samenwerking met:
Werkstatt

Europan 14 Unfinished Business

Unfinished Business vertegenwoordigt een strategie voor Hakfort in Amsterdam. Waarin het draait om het samenbrengen van mondiale ontwikkelingen en lokale behoeften. Met het besef dat we rekening moeten houden met een nog onzekere toekomst. Deze nieuwe aanpak is hard nodig. Dit omdat het individu zich steeds minder goed kan identificeren met de enorme complexiteit en wereldwijde trends van de wereld van vandaag. Toch vormen deze continu veranderende mondiale ontwikkelingen het startpunt van deze strategie. Wij kunnen alleen maar hun invloed en relevantie erkennen en inzetten om lokale gemeenschappen te faciliteren.

 

Het gaat erom constant vooruit te kijken, maar tegelijkertijd te erkennen dat we de toekomst niet kunnen voorzien. Ontwerp kan hierin een belangrijke rol spelen en nieuwe kansen manifesteren. Een bloeiende omgeving bestaat uit mensen en gemeenschappen die zich begrepen voelen en ondersteuning van hun omgeving ervaren bij het realiseren van hun potentieel. Dit potentieel is altijd aanwezig, zoals socioloog Richard Sennett opmerkt: “human beings don’t prefer doing nothing. They prefer to do things that give meaning instead.”

 

Dit voorstel is bedoeld om elk mogelijk initiatief en individu te ondersteunen door een eerlijk speelveld te creëren met verschillende instapniveaus. Om te zorgen voor een mensgerichte, inclusieve omgeving, bedenken we drie principes die het fundament vormen van onze ontwerpstrategie. Deze principes zijn generiek in hun essentie, maar worden specifiek in combinatie met de lokale omstandigheden, cultuur en ambitie.

 

De Unfinished Business-strategie leidt tot onroerend goed dat gebaseerd is op robuuste mondiale trends en flexibiliteit. Waarbij rekening wordt gehouden met lokale bottom-up ontwikkelingen. Het uiteindelijke doel is om bij te dragen aan een inclusieve samenleving en het bestaande productiepotentieel in lokale gemeenschappen te bevorderen. Hierdoor ontstaat een levendige buurt waarin samen leven, werken en ontmoeten centraal staat. 

< terug naar overzicht

Related Projects