Jaar:
2013

Locatie:
Geldrop

Schaal:
50 – 500 m2

Uitbreiding Villa Geldrop

De gezinsuitbreiding en de wens om een au pair in huis te nemen leidden tot de noodzaak de begane grond van deze villa goed onder handen te nemen. De garage is tot een kantoor-aan-huis getransformeerd, en de achterzijde van de woning is voorzien van een aanbouw die de plattegrond van de woning totaal anders laat functioneren.

Door goed te kijken naar het huidige gebruik van de villa en de wijze waarop de verplaatsing van functies de het dagelijks gebruik kan positief kan beïnvloeden zijn een aantal elementaire keuzes gemaakt:

  • De eettafel, waar het gezin samenkomt en verhalen deelt, is verplaatst naar het lichtste gedeelte van het huis. In de aanbouw, met uitzicht op de tuin en voorzien van een dubbele vouwwand.
  • De kinderkamer heeft een centrale plek in de aanbouw en is goed zichtbaar en bereikbaar vanuit andere ruimten, terwijl de kinderen duidelijk hun eigen domein hebben.
  • De aanbouw is sterk verbonden met de tuin, met openingen van vloer tot plafond zodat in de zomer de grens tussen binnen en buiten vervaagt.

De toegevoegde patio, noodzakelijk vanwege de door de gemeente gestelde grenzen voor het bouwvlak, leverde een aantal mooie kansen op. Zo komt er bijvoorbeeld meer licht in de woonkamer binnen dan in de oude situatie. Misschien wel het mooiste voordeel: vanaf de keuken maar ook vanaf de eettafel is er door de patio heen direct zicht op de kinderkamer zonder alles te hoeven horen. Doordat de dakrand wel de patio oversteekt is de aanbouw een helder geheel geworden, en kon er gelijk subtiel licht in de rand verwerkt worden.

< terug naar overzicht

Related Projects