Jaar:
2017

Locatie:
Wassenaar, Nederland

Schaal:
5 – 50 m2

Links:
www.architectenwerk.nl
www.architectenweb.nl

Gabion

Een ontvangstgebouw voor Staatsbosbeheer Hollands Duin in Wassenaar. Gabion is het trouwe wezen dat de rol aanneemt die activiteit en omgeving van hem vragen. Graag is hij een tijdelijke en zichtbare post waar een weekend lang rondleidingen vertrekken, maar hij wordt ook moeiteloos een thuis voor vrijwilligers die gedurende het seizoen zorg dragen voor het bos en de duinen. Juist door zich regelmatig te verplaatsen genereert hij energie voor het verblijven en minimaliseert hiermee zijn impact op de natuur. Gabion draagt rondom schanskorven, waardoor hij het materiaal uit zijn omgeving als een isolerende tweede huid kan dragen. Tijdens een langer verblijf gaat hij zo geleidelijk op in zijn omgeving.

 

Bij vertrek ontdoet Gabion zich van deze tweede huid, waarmee hij zijn eigen footprint uitwist en een langzaam eroderend dwaalspoor achterlaat voor wie hem wil volgen. Het dierlijke karakter van Gabion is geïnspireerd door het werk van Hiroshi Nakao en uit zich in de gevels van Douglas, gewonnen uit de bossen van Staatsbosbeheer. Middels Shou Sugi Ban is dit hout verduurzaamd en heeft het een doorleefde huid gekregen. De Douglas planken worden alleen aan de buitenzijde gebrand. De binnenzijde, waar de ontvangst plaatsvindt, blijft zo naturel, warm en uitnodigend.

Verplaatsen

Gabion bestaat uit twee delen die beiden open te klappen zijn, waardoor de diverse opstellingsmogelijkheden ontstaan. Door scharnieren aan het chassis en robuuste zwenkwielen kan één persoon Gabion in een andere positie plaatsen. De afmeting van de twee delen past binnen de maximale afmetingen van een standaard tweeassige aanhanger.

Faciliteiten

Het ontvangstgebouwtje is volledig autarkisch. Elektriciteit voor verlichting wordt opgewekt d.m.v. dynamo’s in het chassis en opgeslagen in een accu. Een kleine watertank voorziet in drinkwater, terwijl voor langer verblijf een aanwezige waterpomp aangesloten kan worden. Een composttoilet voorziet vervolgens in toiletvoorziening los van het riool.

Constructie en materialisatie

Hollands Hout vormt de basis. Aan de binnen- en buitenzijde zijn ribben zichtbaar die doorlopen in vloer en plafond, bestaande uit enkele lagen plaat. Eenvoudig balkhout en betimmering met enkelzijdig ingebrand hout maakt het tot een geheel.

Gabion won op 23 December 2017 de eerste prijs van de Jonge Architectenprijs 2017. In 2013 won Atelier to the Bone al eerder de JA-prijs met Schuttingtaal.

< terug naar overzicht

Related Projects