Jaar:
2014

Type:
Architectenselectie

Schaal:
500 – 5000 m2

In samenwerking met:
Van Den Pauwert Architecten

De Schakelring

Een zorgcomplex zonder gangen? Het lijkt onmogelijk, maar is dat niet. Voor woonzorgcentrum Eikendonk in Waalwijk is een ontwerp gemaakt voor een gebouw waarin somatische zorg met revalidatiezorg samen komt, waarbij binnen het gestelde budget een binnen de zorgsector zeer vernieuwende plattegrond is gecreëerd.

De initiële vraag om een langgerekt gebouw te realiseren hebben we beantwoord door eerst een compact gebouw te ontwerpen en die iets op te rekken. De besparing in geveloppervlak is ingezet om een transparant gebouw te creëren waarbinnen iedereen zich daadwerkelijk ‘thuis’ kan voelen. Het resultaat is een alzijdig gebouw dat optimaal gebruik maakt van de natuurlijke omgeving waarin het gebouw gerealiseerd wordt. Iedere kamer heeft zowel een sterke functionele en sociale relatie met de rest van het gebouw, en tegelijkertijd een sterke visuele relatie met de omgeving.

Het vernuft van het gangloze aspect van dit ontwerp zit in de samenwerking tussen de verdiepingen. Door de functies over 4 lagen te verspreiden ontstond de mogelijkheid om telkens 2 lagen met elkaar te verbinden en woonkamers met dubbele verdiepingshoogte het gebouw te laten verbinden. De sfeer in het gebouw wordt bepaald door de gemeenschappelijke ruimte, en niet door lange gangen, trappen en liften. Alle kamers bevinden zich rond deze gemeenschappelijke ruimte.

Dee plattegrond van de Schakelring is zo ingericht dat van elke woongroep met het verwijderen van enkele elementen eenvoudig zelfstandige woonunits te maken zijn in verschillende afmetingen. Daarmee is in de onzekere zorg een stap gezet naar een gebouwvorm die deze aanpassing kan faciliteren.

Het ontwerp voor de Schakelring is gerealiseerd in samenwerking met Van den Pauwert architecten uit Eindhoven, een architectenbureau dat een perfecte aanvulling is op de vaardigheden van ons bureau.

< terug naar overzicht

Related Projects